24-uurs bloeddrukmeter

Voorbereiding op deze afspraak 

  • Draag makkelijke kleding zoals een t-shirt of een blouse met wijde mouwen. Het apparaat moet goed om uw bovenarm kunnen worden bevestigd om de metingen goed te kunnen doen.

Tijdens de afspraak bij het omdoen van de meter

  • U krijgt een apparaat krijgt dat 24 uur lang uw bloeddruk meet. Dit wordt gedaan om te kijken of uw bloeddruk op verschillende momenten van de dag te hoog is.

Hoe gaat het in zijn werk tijdens de 24 uur dat de bloeddruk wordt gemeten?

Het meten van de bloeddruk gebeurt automatisch: de band blaast zelf op en loopt weer leeg. Overdag meet de meter elke 20 minuten, ‘s nacht elk uur. Wanneer de bloeddrukmeting start, voelt u de bloeddrukband opblazen. De bloeddrukmeter slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op.

Het is belangrijk om betrouwbare meetresultaten te krijgen, zodat de arts de juiste informatie krijgt over uw bloeddruk. Volg daarom de volgende richtlijnen:

  • Arm stilhouden. Het is belangrijk om tijdens het meten uw arm en vingers zo stil mogelijk te houden. Bewegingen kunnen de bloeddrukmeting namelijk beïnvloeden. Een tip hierbij is om de arm die gemeten wordt ontspannen op uw buik te laten rusten.
    Als de meting toch niet lukt, dan herhaalt het apparaat de meting. Controleer of de band nog goed zit als dit meerdere keren achter elkaar gebeurt. Zorg dat er geen ‘knik’ in de luchtslang komt. Dan kan het apparaat namelijk geen meting verrichten.
  • Ongemak. Omdat de band om uw bovenarm stevig wordt opgepompt, kunt u tijdens de metingen het gevoel krijgen dat de band knelt. Uw arm kan rood verkleuren en u kunt tintelingen in uw vingers ervaren. Dit is hinderlijk, maar niet gevaarlijk.
  • Blijf uw normale activiteiten doen. Het is belangrijk dat u tijdens de 24 uur dat u het apparaat draagt alles doet zoals u normaal zou doen. U kunt dus gewoon naar uw werk gaan, uw dagelijkse activiteiten uitvoeren en sporten, tenzij uw huisarts anders adviseert. Probeer echter niet te veel zware lichamelijke inspanningen te doen, want dit kan invloed hebben op uw bloeddruk.
  • Dagboek bijhouden. Noteer:
    • als u actief bezig bent geweest, zoals fietsen, sporten of het huishouden
    • het tijdstip waarop u medicijnen inneemt
    • hoe laat u naar bed gaat en weer opstaat
    • als u erg emotioneel was of pijn had
  • Niet afdoen. Draag de band 24 uur onafgebroken. Het is niet de bedoeling dat u de band afdoet. Alleen in een noodgeval mag u de band verwijderen. Dit doet u door de bloeddrukmeter uit het riemtasje te halen en het knopje aan de onderkant op ‘off’ (O) te zetten. Haal hierna de band van uw arm.
  • Goed slapen. U kunt de meter naast het hoofdkussen leggen. Zorg ervoor dat u goed slaapt, want slechte slaap kan de bloeddruk beïnvloeden. Let erop dat de luchtslang van de bloeddrukband tijdens de slaap niet kan worden dichtgedrukt. Zorg er ook voor dat luchtslang zich niet om uw nek kan wikkelen.
  • Wees voorzichtig met het apparaat. Het apparaat is erg kostbaar, ga er dus zorgvuldig mee om:
    • Zorg dat het apparaat niet valt.
    • Het apparaat mag niet nat worden. Daarom mag u tijdens deze 24 uur niet douchen, in bad gaan of zwemmen.

Na de meting
Na 24 uur moet u het apparaat weer terugbrengen naar de huisartsenpraktijk. De assistent(e) zal de metingen bekijken. U krijgt daarna een aparte afspraak bij de huisarts of praktijkondersteuner om de uitslag te bespreken.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
Bloeddrukwaarden wisselen gedurende de dag, avond en nacht. ’s Morgens is de bloeddruk vaak lager dan ’s middags of ’s avonds. Gedurende de nachtrust zakt de bloeddruk. Medicijnen, inspanningen en emoties kunnen de bloeddruk beïnvloeden. Het is voor uw arts belangrijk om inzicht te krijgen in deze bloeddrukwisselingen. Hierdoor kan de arts u de juiste medicatie en behandeling voorschrijven.

Op hartstichting.nl staat meer informatie over 24-uursmeter: klik hier